Várjuk Önöket továbbra is tanévzáró ünnepségeinkre! - Reagálás a wmn.hu oldalon megjelent rókusis fotóra

Kedves Szülők, Kedves Rókusisok!

A múlt héten megjelent egy cikk a D.Tóth Kriszta által vezetett wmn.hu oldalon „Amíg ez így megy tovább, én nem járok többé évzáróra – Egy csalódott anya levele” címmel. (A cikk a képre kattintva elérhető.) Azóta többen kérdezték, hogy került iskolánk tornacsarnokának képe főfotóként az íráshoz. Természetesen nem mi bocsátottuk rendelkezésre, és nem is iskolánk honlapjáról vagy facebook oldaláról másolták be.

wmn

Nekünk, rókusis tanároknak rossz érzés, hogy egy iskolai rendezvényünk fotóját egy oktatásról, értékelésről negatívan szóló országosan terjesztett cikkhez csatolják. Természetesen, mint legtöbb iskolában, nálunk is vannak még korrigálásra váró dolgok, viszont úgy érezzük, hogy a mi tanévzáró ünnepségünkre éppen nem érvényesek a szerző, Pesty Mona által kifogásolt kellemetlenségek. Nálunk a tanévzárón minden gyermek ül! A csarnok befogadó képessége tűzrendészeti előírások miatt maximált. Ezért külön, egymást követő időpontokban tartjuk alsósoknak, felsősöknek. Így biztosítjuk azt is, hogy a műsor korosztálynak szóló legyen (és nem, nem versek hangzanak el sorban: helyette van humoros jelenet, modern tánc), valamint kedvezünk gyerekeknek, szülőknek azzal, hogy kevesebb gyermek dicséretét kelljen végighallgatniuk az előre jósolható hőségben. Nálunk az igazgató úr nem mond hosszú beszédet, röviden összegez. Ezt követően a helyettes asszony sorra előre szólítja a városi, megyei vagy országos versenyek legszebb eredményeit elérő diákokat! Ők vannak kiemelve, őket tapsoljuk meg! De ezek a gyerekek a megmérettetéseken iskolánkat képviselték, miért ne tudhatna hát róla az egész közösség! (Amikor éremmel hazatérő eb, vb vagy olimpiai győzteseinket fogadjuk, nem érezzük-e számunkra is megtisztelőnek, hogy velünk ünnepelhetünk?)

A körülbelül 35 perces közös tanévzáró után a gyerekek saját osztályukban, saját tanítójuktól kapják meg a bizonyítványt. Van, ahol elhangzik a kitűnők neve, van, ahol csak azokat emelik ki, akik javítottak, vagy erejükön felül teljesítettek. Van, ahol az osztályfőnök kollektíven dicséri meg az osztályt, majd átadja a bizonyítványokat. Van ahol ezek után a szülők lepik meg a gyermekeket egy tortával, amelyből mindenki, érdemjegytől függetlenül részesül, és van, ahol a gyerekek együttesen köszönik meg tanítójuknak a gondoskodást dallal, rajzzal. Igen, minden osztály másképp ünnepel! Sok múlik szülőkön, az ő közösségükön is, és ennek szervezésében nem csak az SZK-s szülők vehetnek részt.

Mindezek mellett úgy gondoljuk, egy év eredményeinek összegzése hozzájárulhat egy egészséges énkép, önértékelés kialakulásához. Miért titkolnánk gyermekeink elől, hogy - bár számunkra ő a legértékesebb - vannak, akik nála jobb eredményt értek el? Az élet minden más területén végre ráeszmél a világ, hogy szükséges az elfogadás megerősítése. Mi is tanítjuk gyermekeinknek, hogyan viszonyuljanak a nem látókhoz, nem hallókhoz, fogyatékkal élőkhöz, hátrányos helyzetű társaikhoz. Tanárként, szülőként miért ne taníthatnánk meg nekik, hogyan viszonyuljunk azokhoz, akik tőlük eltérően teljesítenek! Pesty Mona maga is hivatkozott egy fontos tényre: Bill Gates, Stephen Hawking és megannyi lángelme példája óta tudjuk, hogy a siker nem feltétlenül függ az iskolai teljesítménytől! Még ennél is lényegesebb viszont, hogy tudassuk gyermekeinkkel: nem csak a kitűnők, az orvosok, ügyvédek és menedzserek lehetnek boldogok!

A wmn on-line lap az említett írásban a fotó forrásaként a Flickr.com képmegosztó oldalt, onnan is egy Oggibacsi nevű felhasználót jelöl meg. Belepillantottunk az illető nyilvános albumaiba. Megtaláltuk azt is, ahonnan a képet bemásolták, egy 2006-os tanévzáró mappája. Sok-sok emlék arról a júniusi napról: az akkori gyerekekről, rólunk, tanárokról, fotók az album tulajdonosának fiáról, aki nővérével együtt akkoriban szintén a mi iskolánk diákja volt. Hogy elbűvölt bennünket a nyolcadikos búcsúzón zongorajátékával! Reménykedünk, hogy a cikk írójában nem a mi iskolánkban tapasztaltak váltották ki a rossz érzéseket!

Próbáltunk utánajárni: a Flickr.com képmegosztón az album megtekintése és – ellentétben a közösségi oldalakkal, pl Facebook - , felhasználhatósága is nyilvános, így a wmn.hu ebből a szempontból vélhetőleg nem sértett jogot a kép kiemelésével. Az, hogy vannak a képen felismerhető anyukák, már „csupán” személyiségi jog szempontjából aggályos. Természetesen iskolánk jogi eljárásra nem gondolt. Azt kérjük, hogy a jövőben ne csatoljanak konkrét iskolai fotókat kellemetlen felhangú cikkekhez, a jelenlegi fotót pedig távolítsák el, mert ez az iskolánk épületét jól, működését viszont felszínesen ismerő szegedi olvasók megtévesztését eredményezheti! Nem utolsó sorban az iskoláért sokat tevő tanárainkban, diákjainkban, szülői munkaközösségeinkben rossz érzést kelt! Jelen írásunkat eljuttattuk az érintett internetes lapnak is, ha kapunk választ, természetesen azt is megírjuk!

Most, hogy már túl vagyunk a tanévzárón, mindenkinek élményekkel teli, tartalmas vakációt kívánunk!

Üdvözlettel:         Rókusi Általános Iskola

Kiegészítő információk