E-Qka – Víz világnapi tudatosság – Ki a legökosabb?

Kedves Környezetbarát Rókusisok!
Intézményi közös vállalásunk az idei évre, hogy nem öntünk többé a lefolyóba használt sütőolajat (és lehetőleg persze ételhulladékot sem). Nagyon büszkék vagyunk közösségünkre, hiszen már 160 regisztrált kannatulajdonosunk van. Nekik köszönhetően a február 9-ei kezdés óta idáig mintegy 180 liter használt olajat gyűjtöttünk be, mentesítve ezzel több millió liter vizet az olajszennyezéstől.
Víz világnapja alkalmából az osztályokban és a facebook-on keresztül versenyt hirdettünk. A február 9. óta május 3-ig beöntött, vagy iskolánkba érkező (amennyiben megtelne az Eqka és önhibánkon kívül már nincs lehetőség határidőig lecsippantani) olajmennyiség alapján, külön alsó és külön felső tagozaton díjazzuk:
?az arányaiban legnagyobb mennyiséget gyűjtő osztályt (mennyiség osztva az osztálylétszámmal).
?a legtöbb aktív kannával rendelkező osztályt (aktív az a kanna, amelyet legalább 1x lecsippantottak már február óta)
?a legaktívabb egyéni gyűjtőket.
Bízunk benne, hogy így a tágabb családunkat, jószomszédot, nagyszülőket is bevonhatjuk a vizek védelmének fontosságába. Célunk tovább, hogy valamennyi felhasználót valóban aktívvá is tegyünk, és az eddigi 30 lecsippantott kannából, 160-at érjünk el!
?Az osztályok díjazása: rókusis írószer és egyéb finomságok
?Egyéni versenyzők díjazása: Víz Világnapi póló a szorgos kolibri rajzával
És, hogy miért is lett a kolibri az idei év szimbóluma, arról itt olvashatnak egy nagyon szép mesét diákjaink az ENSZ oldalán angolul ;-): https://www.unwater.org/bethechange/
Legutóbb március 13-án érkeztek kannák az addig regisztráltaknak. Egy-két hiányosságot már jeleztek nekünk. Ha az idáig regisztráltak volna, de nem érkezett kanna, kérjük jelezzék: alapitvany@rokusi.hu
Aki még most szeretne regisztrálni:
Regisztrációt követően e-mailt kapnak a családok, és ekkor a gyermeküket is kell, hogy rögzítsék „gyűjtőkén” iskolájuk és osztályuk kiválasztásával.

Korábban írtuk:

Együttgondolkodásunknak köszönhetően február 9-én 111 gyűjtőkannát oszthattak  szét iskolánkban az E-Qkák működtetéséért felelős HSO Trade, BioEu és a Rossi BioFuel partnerképviselői. Hatalmas köszönet a felelősen gondolkodó családoknak! Ők és gyermekeik már bizonyára nem fogják a használt sütőolajat a lefolyóba engedni, hiszen egyetlen csepp is nagyban gátolja a vizek élővilágának oxigénellátottságát.

Az alábbi kisfilmmel a kukát először használóknak szeretnénk segíteni:

?Megköszönjük, ha a szülők belépnek a kannával az udvarra, és ők ürítik ki azt. Így egyből haza is tudják vinni az üres kannát.
?Felsős gyerekek szülei is bejöhetnek a kannával. Ha azonban ők már egyedül ürítik, tegyék az üres kannát a zárt boxukba, vagy adják be a nap végéig megőrzésre a tanáriba.
?Az E-Qka az udvaron a büfé melletti kijáratnál található.
?Ha a kuka fedele nem nyílik, a kuka megtelt.
?Az applikációban előzőleg ellenőrizhető, hogy a kuka telítettsége milyen állapotban van. Ha épp tele van, érdemes a következő napokra időzíteni a kanna elhozatalát.
?Az olaj a gyűjtőedény tányérjából a fedél lecsukása és az automata mérés után enged le.
?A fedél lecsukása után érintsük oda a kanna chipjét a kukán lévő leolvasóhoz. Csak így tudjuk a későbbiekben a gyermekünk és osztálya által gyűjtött mennyiséget azonosítani.

 

Korábban írtuk:

Már nagyon sokan várták, és íme eljött ez a pillanat is!
Tisztelt Szülők!
Iskolánkban is hamarosan működhet az intelligens használt sütőolaj-gyűjtő E-Qka. Már csak az Önök csatlakozási szándéka szükséges. Várjuk a Családok regisztrációját, amellyel kifejezik, hogy egy újabb fontos lépést tehetünk együtt, hogy a jövő generációját a környezetünkről felelősen gondolkodó felnőttekké neveljük!
Tegyünk a vizeink tisztaságáért, a felelős újrahasznosításért és iskolánk anyagi lehetőségeinek javításáért!
#CsaládokésIskolaEGYÜTT #ökotudatosság
A névre szóló gyűjtőkannákat február 9-én osztjuk azoknak, akik február 5-ig regisztrálnak.  Regisztrációt követően (erről e-mailt is kapnak, keressék a SPAM-ben is) lehetőségük lesz kiválasztani iskolánkat és gyermekük osztályát. Egy regisztrációval több gyermekük számára külön-külön is igényelhetnek kannát, így családonként több kannával akár a nagyszülőket is bevonhatjuk a gyűjtésbe. Számítunk Önökre!
Iskolai dolgozóknak, tanároknak lehetőségük van „Tanár/Iskolai dolgozó” kategória kiválasztására is.
https://eqka.hu/2023/01/16/e-qka-rokusi-altalanos-iskola/